Η επικοινωνία ξεκινά από πολύ νωρίς. Το χάδι, το κοίταγμα, το κλάμα, το γέλιο και η αγκαλιά είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας μεταξύ της μητέρας και του παιδιού της. Το γύρισμα του κεφαλιού του μωρού, στο άκουσμα της φωνής σας, είναι κι αυτό επικοινωνία.
Το παιδί μετά αρχίζει σταδιακά να μιμείται τη φωνή των άλλων και να επαναλαμβάνει αυτά που λένε, ένα βήμα τη φορά.
Η Γλωσσική Ανάπτυξη, λοιπόν, είναι το σύνολο των “βημάτων” που κάνει το παιδί από το πρώτο χαμόγελο και την πρώτη λέξη, μέχρι τη χρήση της Γλώσσας όπως τη χρησιμοποιούν και οι ενήλικοι.
Τα βήματα που περιμένουμε να ακολουθήσει στην ανάπτυξή του το κάθε παιδί, δηλαδή τα στάδια της Γλωσσικής Ανάπτυξης από τα οποία θα περάσει, είναι συγκεκριμένα. Έτσι, μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία του και να καταλαβαίνουμε πότε χρειάζεται λίγο παραπάνω βοήθεια και πότε χρειάζεται απλά το χρόνο του.
Το κάθε παιδί, ως μοναδικό άτομο, αναπτύσσεται και με μοναδικό τρόπο. Γι’αυτό, μια αργοπορία στο πέρασμά του από το ένα στάδιο στο άλλο είναι φυσιολογική, αρκεί να μην ξεπερνά τους 6 μήνες.
Πάντα να θυμάστε όμως ότι, αν και το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό, δε θα πρέπει να αγνοήσετε οποιαδήποτε υποψία για κάποια διαταραχή στην επικοινωνία και το λόγο του. Αν έχει αργήσει να μιλήσει ή ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί και μιλά δε σας φαίνεται αντίστοιχος με την ηλικία του, είναι καλό να απευθυνθείτε σε λογοθεραπευτή.