Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, είναι φυσικό οι οικογένειες να αισθάνονται κάποιο άγχος ή ανησυχία. Είτε αυτό οφείλεται στην οικονομική πλευρά των πραγμάτων είτε απλώς στην προσπάθεια να ανταποκριθούν στις προσδοκίες όλων, ο προγραμματισμός μπορεί να είναι πραγματικά αγχωτικός. Πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να απολαύσουν πραγματικά τις ημέρες, επειδή μπορεί να έχουν προετοιμάσει τον εαυτό τους με πάρα πολλά να κάνουν.

Να είστε προετοιμασμένοι

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις οικογένειες να απολαμβάνουν την ευθυμία της εορταστικής περιόδου και μπορεί να κάνετε πράγματα που συνήθως δεν κάνετε. Η υπερβολική απόλαυση του “εορταστικού πνεύματος” μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει συγκρούσεις και διαφωνίες. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την κατανάλωση αλκοόλ και να θυμάστε να πίνετε και μερικά αναψυκτικά. Οι ρουτίνες μπορεί επίσης να βγουν από το παράθυρο καθώς τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα. Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για αυτά, οπότε ίσως μπορείτε να σκεφτείτε να φτιάξετε ένα πρόχειρο σχέδιο που θα προσπαθήσετε να τηρήσετε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Οι συμβουλές μας για να επιβιώσετε τα Χριστούγεννα, παρακάτω, έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε και ελπίζουμε να μειώσετε το άγχος.

Σχεδιάστε ως οικογένεια

Συγκεντρωθείτε και γράψτε μια λίστα με αυτά που θέλει να κάνει ο καθένας. Με τα μεγαλύτερα παιδιά, συζητήστε για τον οικογενειακό χρόνο και τον χρόνο με τους φίλους, ώστε να υπάρχει μια ισορροπία. Ορίστε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό για δώρα, φαγητό και άλλα πράγματα και προσπαθήστε να τον τηρήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν ένα παιδί θέλει κάτι που υπερβαίνει τον προϋπολογισμό, μιλήστε του και εξηγήστε του όσο καλύτερα μπορείτε γιατί δεν μπορεί να το έχει.

Φτιάξτε μια λίστα με το ποιος πρέπει να δει ποιον – αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είστε μέλος μιας μικτής οικογένειας, όπου διαφορετικά άτομα έχουν διαφορετικές διασυνδέσεις στην ευρύτερη οικογένεια.

Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας – κάντε έναν κατάλογο με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και κατανείμετε τις μεταξύ της οικογένειας ή άλλων καλεσμένων που είναι προσκεκλημένοι. Μην προσπαθείτε να τους κρατάτε όλους ευχαριστημένους όλη την ώρα. Προγραμματίστε λίγο χρόνο για να γεμίσετε τις δικές σας μπαταρίες – αν είστε ξεκούραστοι θα μπορέσετε να το απολαύσετε περισσότερο.

Αν τα πράγματα οξύνονται μεταξύ των μελών της οικογένειας και τα πάντα γίνονται υπερβολικά, απομακρυνθείτε από την κατάσταση. Αν αυτά είναι τα πρώτα σας Χριστούγεννα ως θετή οικογένεια, το παιδί σας μπορεί να νιώθει σύγχυση και ίσως και

θυμό – προσπαθήστε να διαθέσετε λίγο χρόνο που θα μπορείτε να περάσετε μόνοι σας για να το καθησυχάσετε.

Εάν είστε χωρισμένος γονέας

Αν είστε σε διάσταση και δεν μπορείτε να περάσετε τα Χριστούγεννα με τα παιδιά σας, τότε ίσως κανονίσετε να έχετε τη δική σας ξεχωριστή ημέρα των Χριστουγέννων όταν επιστρέψουν. Μπορεί να είναι μια δύσκολη μέρα χωρίς τα παιδιά σας, οπότε μιλήστε με κάποια άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλους εκ των προτέρων και δείτε αν μπορείτε να κανονίσετε να περάσετε τα Χριστούγεννα με άλλα άτομα που σας ενδιαφέρουν.

Πολλοί γονείς δεν μπορούν να είναι μαζί με τα παιδιά τους την ημέρα των Χριστουγέννων, για διάφορους λόγους. Οι χωρισμένες οικογένειες μπορεί να αισθάνονται πιο απομονωμένες και μόνες απ’ ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, λόγω της φύσης των Χριστουγέννων και της έμφασης που δίνεται στην οικογένεια. Ορισμένοι γονείς που δεν διαμένουν στην Ελλάδα λυπούνται που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους να ανοίγουν τα δώρα τους ή να μοιραστούν μαζί τους αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Αν αυτό ισχύει για εσάς, δείτε αν μπορείτε να κάνετε συμφωνίες με φίλους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση ή ίσως να χρησιμοποιήσετε την ημέρα για να εργαστείτε εθελοντικά. Ευελπιστούμε ότι, όταν θα δείτε τα παιδιά σας, θα μπορούσατε να κανονίσετε να έχετε τη δική σας ξεχωριστή “ημέρα των Χριστουγέννων”.