Οι έφηβοι τείνουν να πιέζουν για νέα ανεξαρτησία και προσπαθούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Οι έφηβοι μπορεί επίσης να αισθάνονται μεγάλη πίεση και πρέπει να ξέρουν ότι έχουν την αγάπη και την υποστήριξη των γονιών τους για να τους βοηθήσουν να τους καθοδηγήσουν σε αυτά τα συναρπαστικά αλλά συχνά δύσκολα χρόνια.

 

Κατανόηση των εφήβων

Πρώτον, βρίσκονται σε μια δύσκολη ηλικία όπου δεν τους βλέπουν πλέον ούτε ως παιδιά ούτε ως ενήλικες. Δεύτερον, οι ορμόνες τους είναι σε έξαρση, δέχονται πίεση από τους φίλους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να συμβαδίσουν. Οι σχολικές τους εργασίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που οδηγούν στις εναλλαγές της διάθεσης και τα συναισθηματικά ξεσπάσματα που συνήθως συνδέουμε με τους εφήβους, και αυτό μπορεί να αξίζει να το θυμάστε όταν χειρίζεστε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις με τον έφηβο σας.

 

Οι έφηβοι χρειάζονται αγάπη

Όλα τα παιδιά ευδοκιμούν με αγάπη, ασφάλεια και ισχυρά θεμέλια, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ακόμη και αν έχουν μια μικρή συμπεριφορά ή συμπεριφέρονται σαν να μη σας χρειάζονται, πιθανότατα σας χρειάζονται. Οι έφηβοι ανταποκρίνονται πολύ καλά σε πολλούς επαίνους, αγάπη και στοργή. Εξακολουθούν να χρειάζονται τους γονείς τους κοντά τους για να τους προσφέρουν υποστήριξη, καθοδήγηση και δομή για να τους βοηθήσουν να νιώσουν ασφάλεια.

 

Εστιάζοντας στα θετικά

Είναι χρήσιμο να προσπαθείτε να εστιάζετε στα θετικά χαρακτηριστικά που βλέπετε στον έφηβο, αντί να βλέπετε τα αρνητικά. Προσπαθήστε να τα παρατηρείτε αυτά και όταν τα πράγματα πάνε καλά, ενημερώστε τους. Ενδιαφερθείτε για το τι κάνουν και μιλήστε τους για τα ενδιαφέροντά τους. Αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους.

 

Οι έφηβοι χρειάζονται επιβεβαίωση

Μερικοί έφηβοι μπορεί να νιώθουν συγκλονισμένοι και φοβισμένοι από τα συναισθήματα που βιώνουν και τις νέες ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν καθώς μεγαλώνουν. Χρειάζονται πολλές διαβεβαιώσεις και χρόνο από εσάς, ώστε να νιώθουν ότι τους ακούτε και τους καταλαβαίνετε. Το να είστε δίπλα τους θα σας βοηθήσει να τους δώσετε τη δύναμη να αντεπεξέλθουν και τη δυνατότητα να ανοιχτούν για τις ανησυχίες τους.

 

 

Οι έφηβοι χρειάζονται ιδιωτικότητα

Συχνά ανησυχούν για την εμφάνισή τους, το σώμα τους και τα παράξενα συναισθήματα και τις σκέψεις που βιώνουν. Είτε πρόκειται για έλλειψη αυτοπεποίθησης είτε απλώς για περιέργεια για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το σώμα τους, χρειάζονται χρόνο για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μόνοι τους. Δώστε τους χρόνο και χώρο και προσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά αν προτιμούν να μη σας μιλήσουν

 

 

Οι έφηβοι χρειάζονται όρια

Μπορεί να κάνουν φασαρία επειδή είναι αρκετά μεγάλοι για να φροντίζουν τον εαυτό τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι έφηβοι δεν κάνουν πάντα τις σωστές επιλογές και το γνωρίζουν αυτό εξίσου καλά με εσάς. Ο καθορισμός ξεκάθαρων και συνεπών ορίων, τα οποία συζητάτε μαζί τους, μπορεί να τους κάνει να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά. Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε το σκεπτικό σας και να προσπαθήσετε να είστε ανοιχτοί στις απόψεις τους και να πρέπει να συμβιβαστείτε μερικές φορές.

 

Ακούγοντας τον έφηβο σας

Μερικές φορές νομίζουν ότι δεν τους δίνετε την ευκαιρία να υποστηρίξουν την άποψή τους. Αν θέλετε οι έφηβοι να σας ακούνε, προσπαθήστε να κάνετε την προσπάθεια να ακούσετε κι εσείς. Αφήστε το να γίνει στο δικό τους χρόνο και στο δικό τους ρυθμό. Δείξτε τους ότι οι ιδέες και οι απόψεις τους έχουν σημασία, ακόμη και αν διαφωνείτε μαζί τους. Κάθε τόσο, προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε κάτι που είναι δίκαιο και για τους δυο σας και στη συνέχεια αφήστε τους να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές τους αποφάσεις.