Όταν το παιδί σας ξεκινάει για πρώτη φορά το σχολείο, είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της οικογένειάς σας, ειδικά αν πρόκειται για το μεγαλύτερο ή το μικρότερο παιδί σας. Μπορεί να ανησυχείτε  ή να νιώθετε θλίψη και ότι το παιδί σας θα είναι δυστυχισμένο, ότι δεν θα κάνει φίλους ή ότι δεν θα απολαμβάνει τις σχολικές εργασίες. Μπορεί να προσπαθείτε να στηρίξετε το παιδί σας για να το κάνετε να νιώσει όλο αυτό συναρπαστικό, ενώ, από μέσα σας, νιώθετε εξίσου νευρικοί. Η έναρξη ή η αλλαγή σχολείου μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταβάσεις στη ζωή ενός παιδιού, αλλά αξίζει να θυμάστε ότι τα περισσότερα παιδιά αγαπούν το σχολείο και συνεχίζουν να αξιοποιούν στο έπακρο την εκπαίδευσή τους. Έχουμε συγκεντρώσει ορισμένες συμβουλές για την έναρξη του σχολείου που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

 

Βασικά σημεία:

 

-Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να είναι ανεξάρτητο, όπως να συνηθίζει να παίζει με άλλα παιδιά, να ντύνεται μόνο του και να φροντίζει τα υπάρχοντά του.

-Μιλήστε θετικά στο παιδί σας για την έναρξη του σχολείου, καθώς και ακούστε και αναγνωρίστε τυχόν αγχωτικά συναισθήματα ή φόβους που μπορεί να έχει.

-Προσπαθήστε να επισκεφθείτε το σχολείο πριν την έναρξη των μαθημάτων και να παρευρεθείτε στις συναντήσεις γονέων μετά την έναρξη φοίτησης του παιδιού σας στο σχολείο .Αν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε, τηλεφωνήστε στο σχολείο και ζητήστε να σας αποσταλούν οι πληροφορίες.

-Πάρτε από τη βιβλιοθήκη βιβλία με παραμύθια για την έναρξη του σχολείου και διαβάστε τα στο παιδί σας. Την εβδομάδα πριν από την έναρξη του σχολείου, συνηθίστε το παιδί σας στις ώρες που θα πρέπει να σηκώνεται τα πρωινά και να πηγαίνει για ύπνο.

-Αποφασίστε από νωρίς ποιος θα πάει το παιδί σας στο σχολείο την πρώτη μέρα, ώστε να γνωρίζει το συντομότερο δυνατό τι θα συμβεί το πρωί.

-Μοιραστείτε μαζί τους τις αναμνήσεις σας από την πρώτη σας μέρα ή αστείες και ανάλαφρες ιστορίες για την εποχή που ήσασταν στο σχολείο, ώστε να αρχίσουν να έχουν μια ανάλαφρη αίσθηση του τι να περιμένουν

-Προγραμματίστε ένα κέρασμα για το τέλος της πρώτης σχολικής ημέρας- είναι πιθανό να είναι κουρασμένα, οπότε μια απλή βόλτα στο τοπικό πάρκο ή το αγαπημένο τους δείπνο θα ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό

Συναισθηματική υποστήριξη

-Μιλήστε θετικά στο παιδί σας για την έναρξη του σχολείου, καθώς και ακούστε και αναγνωρίστε τυχόν αγχωτικά συναισθήματα ή φόβους που μπορεί να έχει.

-Βοηθήστε το παιδί σας να οικοδομήσει την αυτοπεποίθησή του. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ότι δεν πειράζει να ζητήσει να πάει στην τουαλέτα στο σχολείο.

-Αν αισθάνεστε ανήσυχοι, φροντίστε να έχετε κάποιον να μιλήσετε, ώστε τα παιδιά σας να μην αντιληφθούν τυχόν αρνητικά συναισθήματα – και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε και εσείς λίγο άγχος.

-Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σκέφτονται τα συναισθήματα των άλλων παιδιών και να θυμάστε να εναλλάσσονται και να μοιράζονται.

-Εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας θα νιώθει προσκολλημένο και δεν θα θέλει να σας αφήσει από φόβο ότι θα χάσει κάτι, ενημερώστε το για το τι έχετε προγραμματίσει για την ημέρα – όσο πιο βαρετό τόσο το καλύτερο.

Μιλήστε με το σχολείο

-Ενημερωθείτε από το σχολείο για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά υποδοχής εισάγονται στο σχολείο και τι συμβαίνει την πρώτη ημέρα. Συζητήστε το με το παιδί σας, ώστε να ξέρει τι να περιμένει.

-Ενημερώστε το σχολείο για το παιδί σας, π.χ. για τυχόν ειδικές ανάγκες, ιατρικά προβλήματα, συμπάθειες ή αντιπάθειες.

-Φροντίστε να μάθετε περισσότερα για το σχολείο – κοιτάξτε γύρω από την τάξη του παιδιού σας, ώστε να ξέρετε τι κάνουν και να μπορείτε να τους μιλήσετε γι’ αυτό.

-Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε ότι θα ξεκινήσετε με το σωστό τρόπο με το σχολείο. Να είστε φιλικοί και ανοιχτοί στα τηλεφωνήματα ή στις συναντήσεις σας. Αν νιώσετε ενοχλημένοι από κάτι, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, καθώς θα  βλέπετε πολλά κατά τη διάρκεια των ετών που το παιδί σας είναι στο δημοτικό σχολείο