Ο εκφοβισμός επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και σε οποιοδήποτε μέρος, όπως στο σχολείο, στην εργασία, στην οικογένεια ή στην κοινότητα.

Βασικά σημεία:

Το να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα που μπορούμε να τους δώσουμε. Όλοι καταλαβαίνουμε πώς η ζωή μπορεί να μας φέρει πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της και πόσο σημαντικό είναι το πώς το διαχειριζόμαστε αυτό.

Όταν το παιδί σας δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο, μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό και συγκεχυμένο για το ποια βήματα πρέπει να κάνετε για να σταματήσει ο εκφοβισμός.

Ο εκφοβισμός στην εργασία μπορεί να πάρει μορφή ή να διαμορφωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Εάν αισθάνεστε ότι βιώνετε εκφοβισμό στο χώρο εργασίας, αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ καταστροφικό και οδυνηρό ζήτημα

Δεν υπάρχει νομικός ορισμός του εκφοβισμού. Συνήθως όμως ορίζεται ως επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που έχει ως στόχο να βλάψει κάποιον είτε συναισθηματικά είτε σωματικά και συχνά στρέφεται εναντίον ορισμένων ατόμων λόγω της φυλής, της θρησκείας, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους ή οποιασδήποτε άλλης πτυχής, όπως η εμφάνιση ή η αναπηρία.

Ο εκφοβισμός μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως:

 • σωματική επίθεση
 • κοινωνικός εκφοβισμός
 • απειλητική συμπεριφορά
 • προσβολές με ονόματα
 • διαδικτυακός εκφοβισμός
 • σεξουαλικός εκφοβισμός

Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός;

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί επίσης να αναφέρεται ως διαδικτυακός εκφοβισμός, ο οποίος γίνεται μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοπων παιχνιδιών, δωματίων συνομιλίας ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για όποιον τον βιώνει και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τον σταματήσει κανείς. Αν ανησυχείτε για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, διαβάστε τις συμβουλές μας σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον εκφοβισμό στο σχολείο

Όταν το παιδί σας δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο, μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό και συγκεχυμένο το τι μέτρα πρέπει να λάβετε για να σταματήσει ο εκφοβισμός. Αυτό μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο παιδί σας, καθώς μπορεί να αισθάνεται πολύ ανήσυχο, χαμηλό προφίλ, αποτραβηγμένο ή απομονωμένο εξαιτίας του εκφοβισμού. Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ενότητα μας σχετικά με τον εκφοβισμό στο σχολείο για πολλές συμβουλές σχετικά με την αποχή από το σχολείο, την καταγγελία στο σχολείο σας και τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν ο εκφοβισμός δεν έχει επιλυθεί.

Οικοδόμηση ανθεκτικότητας

Το να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα που μπορούμε να τους δώσουμε. Όλοι καταλαβαίνουμε πώς η ζωή μπορεί να σας φέρει πολλές προκλήσεις και πόσο σημαντικό είναι το πώς τις διαχειριζόμαστε. Ανθεκτικότητα είναι να μπορείς να διαχειρίζεσαι το άγχος, τις προκλήσεις, το τραύμα ή τις αντιξοότητες που φέρνει η ζωή και να ανακάμπτεις από αυτές. Όταν τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ανθεκτικοί, θα έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, περιέργεια και προσαρμοστικότητα στον κόσμο γύρω τους.

Ο εκφοβισμός επηρεάζει την ψυχική σας υγεία

Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αν σας εκφοβίζουν ως παιδί ή έφηβο, μπορεί να έχετε διπλάσιες πιθανότητες να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ως ενήλικας. Δεν έχει σημασία αν σας εκφοβίζουν στο σχολείο, στο σπίτι ή στο διαδίκτυο, ο εκφοβισμός μπορεί να σας χαλάσει το μυαλό. Αλλά δεν είσαι μόνος σου και αξίζεις υποστήριξη.

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που εκφοβίζεται

Τα άτομα που υφίστανται εκφοβισμό μπορεί να αισθάνονται πραγματικά στεναχωρημένα και αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή και την υγεία τους. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ο εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό ή ακόμη και σε σκέψεις αυτοκτονίας. Συχνά οι άλλοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που έχει ο εκφοβισμός όταν συνεχίζεται καθημερινά. Ίσως αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που βιώνει εκφοβισμό. Συνήθως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιος εκφοβίζεται και αν δείτε ή ακούσετε κάποιο από αυτά είστε σε καλή θέση να βοηθήσετε. Παρακάτω αναφέρονται μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν ανησυχείτε ότι ένας φίλος σας βιώνει εκφοβισμό στο σχολείο.

 • Εάν βρίσκεστε στο σχολείο, ενημερώστε έναν καθηγητή για τις υποψίες σας
 • Αν βρίσκεστε σε χώρο εργασίας, ίσως ενημερώσετε τον συνάδελφό σας ότι είστε δίπλα του
 • Πηγαίνετε μαζί με το άτομο που εκφοβίζεται και υποστηρίξτε αυτά που λέει στον εκπαιδευτικό
 • Πείτε στο άτομο που εκφοβίζεται ότι μπορείτε να το βοηθήσετε να το πει στους γονείς του
 • Πείτε το στους γονείς σας ή σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεστε
 • Συμφωνήστε με τους φίλους σας ότι όλοι μαζί θα καταστήσετε σαφές στο άτομο που εκφοβίζει ότι δεν σας αρέσει αυτό που κάνει
 • Να κρατάτε ημερολόγιο για όσα βλέπετε να συμβαίνουν, ώστε να μπορείτε να δώσετε μια αξιόπιστη περιγραφή των όσων συμβαίνουν

Εκφοβισμός στην εργασία

Ο εκφοβισμός στην εργασία μπορεί να πάρει μορφή ή να διαμορφωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Εάν αισθάνεστε ότι βιώνετε εκφοβισμό στον εργασιακό χώρο, αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ καταστροφικό και οδυνηρό ζήτημα και ο εκφοβισμός μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική σας υγεία. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ πεσμένοι και αγχωμένοι στη σκέψη ότι θα πάτε στη δουλειά και θα αντιμετωπίσετε το άτομο ή την ομάδα που μπορεί να σας υποβάλλει σε αυτό, ενώ ο εκφοβισμός μπορεί επίσης να επηρεάζει την οικογενειακή ζωή.