Αν παλεύετε με έναν οικογενειακό χωρισμό, πώς ενημερώνετε τα παιδιά σας ;

Εξετάζοντας τον οικογενειακό χωρισμό από την οπτική γωνία του παιδιού, μάθετε τι πρέπει να γνωρίζουν, τι όχι και πώς μπορείτε να εξακολουθείτε να είστε γονιός γι’ αυτά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

 

Να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά σας

Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας για το τι συμβαίνει με τη σχέση σας και να είστε ειλικρινείς μαζί τους. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί η σχέση σας έχει διαλυθεί, αλλά μάλλον τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να είναι ευχαριστημένα με λιγότερες λεπτομέρειες, αλλά μπορείτε να δώσετε στα μεγαλύτερα παιδιά περισσότερες πληροφορίες, αν πιστεύετε ότι αυτό βοηθάει.

Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι μπορούν να σας μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Μπορεί να αισθάνονται θυμωμένα ή λυπημένα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι είναι εντάξει και φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εξακολουθείτε και οι δύο να είστε οι γονείς τους και ότι θα βάζετε πάντα τις ανάγκες τους πάνω απ’ όλα και θα τα αγαπάτε.

 

Διατηρήστε τις συνήθεις οικογενειακές σας ρουτίνες

Τηρήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τα κανονικά σας προγράμματα, όπως τις ώρες των γευμάτων, τις ώρες ύπνου και τα πράγματα που κάνουν μετά το σχολείο. Αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να γίνουν τα πράγματα πιο φυσιολογικά, ακόμη και αν συναισθηματικά τα πράγματα είναι λίγο στον αέρα. Βοηθά να βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα που είναι σημαντικά για τα παιδιά σας, όπως το σχολείο και οι φίλοι, εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα. Τα παιδιά πάντα επηρεάζονται από το διαζύγιο και τον χωρισμό, αλλά εφόσον εξασφαλίζετε ότι έχουν τακτική επαφή με εσάς και τον πρώην σύντροφό σας, αυτό δεν χρειάζεται να είναι αρνητικό.

 

Επίδραση στα παιδιά

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα από τα πράγματα που επηρεάζουν περισσότερο τα παιδιά όταν οι γονείς χωρίζουν είναι όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας και όταν υπάρχει δυσκολία με το παιδί σας να βλέπει έναν από τους γονείς. Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τόσο εσείς όσο και ο πρώην σύντροφός σας έχετε τακτική επαφή με τα παιδιά σας (εκτός εάν υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την προστασία των παιδιών). Είναι επίσης σημαντικό να μην κατηγορείτε τον σύντροφό σας για τη διάλυση της σχέσης σας ή να τον υποτιμάτε μπροστά στα παιδιά.

 

Μιλώντας στα μεγαλύτερα παιδιά για το διαζύγιο

Όταν το παιδί σας γίνει 14 ετών, είναι πιο πιθανό να έχει μεγαλύτερη άποψη για το τι πήγε στραβά στη σχέση σας και είναι πιο πιθανό να πάρει θέση. Είναι απολύτως φυσιολογικό για τον έφηβο να περνάει εναλλαγές της διάθεσης και προκλητική συμπεριφορά, αλλά αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στο διαζύγιο ή τον χωρισμό σας, αλλά είναι απλώς φυσιολογικό για την ηλικία του.

Ο έφηβός σας είναι πιθανό να νιώθει θυμό και δυστυχώς μπορεί να γίνετε αποδέκτης αυτού. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι δεν πειράζει να είναι θυμωμένος γι’ αυτό. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν ότι αυτό που πήγε στραβά στη σχέση σας δεν χρειάζεται να συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις.